joi, 26 iulie 2012

Cu masina prin Olanda sau "If you don't like my driving, get off of the sidewalk! "

   A sosit si clipa sa va introduc in tainele condusului in Olanda.

Sa conduci in Tarile de Jos este, in mare, o experienta cit se poate de pozitiva, insa leoparzii sint peste tot!
Drumurile sint foarte bune (proportional cu taxele exorbitante la care contribuim cu totii cu un zimbet amar pe buze), exista 3 benzi pe sens, maxima de 120 sau 130 (mai nou introdusa pe unele autostrazi, in teste), semnalizari, semne de circulatie plantate in locuri vizibile, foarte multe sensuri giratorii in loc de semafoare (lucru extrem de bine gindit, care ajuta mult la fluidizarea traficului) ce sa mai, aproape raiul.

Dar ....

   Exista aceste  "legi nescrise" de care trebuie sa tii seama daca vrei sa conduci linistit si fara dureri de cap in tara morilor de vint, plus niste karma points drept bonus.

Luati aminte:
- trebuie sa conduci cit mai aporoape de masina din fata. Acest gest te face, clar, unul de-al lor;
- daca esti prima masina la semafor, nu te mai mira daca, la o fractiune de secunda dupa ce s-a facut verde, este apostrofat cu un claxon sa-ti misti fundul mai repede, idioot!;
- daca ai impresia (nu trebuie sa fie si adevarat) ca cineva ti-a taiat fata, nu-l lasa, accelereaza si stai in fundul lui ca sa-si invete lectia;
- daca esti femeie la volan ai intotdeauna prioritate, pentru ca iti faci. Ba ai tot dreptul sa te enervezi daca cineva indrazneste sa te contrazica, chiar si atunci cind are dreptate, klootzak!
- daca esti prima masina la semafor, ai foarte multe sanse nici macar sa nu vezi cind se face verde pentru simplul fapt ca stai exact sub semafor, gratie proiectantilor. Dar nu-ti face griji, colegii de trafic te vor anunta in mod rapid, cum am spus mai sus!
- cind circuli pe drum unde viterza maxima este 50, si o mai si respecti, in mod sigur iti atragi coada dupa tine, olandezii fiind dornici de ceva aventura la 60 de km pe ora. Kom op, godverdomme! In schimb, daca esti pe drum cu 80, condu cu 70 pentru ca asa fac toti!
- trebuie sa-ti fie clar ca nimeni nu-ti da prioritate in trafic;
- daca vrei sa depasesti, asteapta-te ca masina paralela sa accelereze brusc;
- pe autostrada olandezilor le place foarte mult sa schimbe benzile, si fara un motiv real, doar pentru ca trebuie sa le "foloseasca" la maxim - revenim la plata taxelor de drum.
- biciclistii au intotdeauna dreptate si implicit prioritate, chiar daca pe fietspad sint dintii de rechin;
- un alt motiv garantat de iritare a olandezilor este sa incetinesti in momentul in care vrei sa faci stinga sau dreapta;
- farurile pot sa fie de puteri diferite, stinga mai puternic, dreapta mai slab, sau invers. Important e ca impreuna dau suma necesara!

In loc de concluzie...

Soferii de taxi si camioane, masini mari in general, sint identici. Acestia reprezinta o categorie aparte, dar comuna, indiferent ce scrie pe carnetul lor de conducere, Nl, Ro, D.

2 comentarii:

Greta spunea...

=))))))))) Am ras in hohote. Ce e cu oamenii aia, frate? Asa ceva numai la italieni am mai vazut... (lasand la o parte Romania).

Clar, Germania e din alt film in ce priveste chestia asta. Aproape as spune ca sunt plictisitor de corecti si politicosi in trafic. Mana cereasca pentru mine, care am de mers zilnic 90 de kilometri... :D

Acrobata spunea...

Ca sa-l citez pe sotul meu, in ceea ce priveste Germania si condusul, "God bless Autobahn!" :)
Si apropo, o perioada a condus o masina cu numar de Germania, ah, cite aventuri am avut aici, in Olanda ....

90 de kilometri ... e ceva!
Ma bucur ca te-a amuzat postul meu.

In care ...

 Ce revedere...citi ani au trecut de cind am deschis primul blog pe o platforma romaneasca, apoi un altul si altul si apoi inca unul. Si le-...