miercuri, 10 aprilie 2013

Time is money ... NOT!!!!

Citeva intimplari din ultima perioada m-au facut sa reflectez asupra acestui "time is money" auzit aproape in fiecare dimineata de prin ianuarie, asa. Dar pina sa va spun concluzia mea, sa va povestesc pe-ndelete cele intimplate.

Cred ca am mai amintit, macar in treacat, pe-aici, faptul ca urmeaza/ne-am apucat sa renovam. Mda, s-a intimplat, sau mai bine zis, se intimpla. De pe la sfirsitul lui ianuarie, inceputul lui februarie. Si va rog nu va imaginati ca ne-am adus casa la caramida si de-acolo facem soarele sa se intoarca dupa cuibul nostru. Nici vorba! Deci nimic iesit din tipare, nimic spectaculos, doar un tapet jos, indreptat peretii, cite unul colorat, un laminat si cea mai speciala si indrazneata chestie a fost sa darimam un perete inutil care obstructiona lumina (atit de pretioasa pe meleagurile astea) si sa punem o balustrada. Am vorbit la parsoana intii plural, insa de toate astea s-a ocupat mesterul nostru, Picasso Bolek.

N-am cautat foarte mult dupa el. A fost recomandat ca "de treaba" de o prietena, care mi-a spus de la bun incept ca ei nu i-a lucrat nimic, doar a ajutat-o cu ceva la ramele de la ferestre. Restul eu decid daca-l vreau sau nu.
A venit ziua mare a intilnirii, sa vedem ce poate mesterul, cu ce solutii vine. Ah, ca uitasem ... Aveam si un perete (de la mansarda, unde este dormitorul nostru) cam afectat de apa. Se colorase inestetic si ma gindeam ca da si-ntr-un mucegai de toata frumusetea. Alta chestiune speciala era ca aveam nevoie de o placa de rigips, rezistenta la temperaturi ridicate, ceva special cum ni se explicase la magazinele de specialitate, si pe care n-o gaseam nicicum in Olanda.
Cam acestea sint datele problemei ...

Soseste, deci, Picasso, pentru evaluare ca apoi sa ne faca oferta sa incheiem afacerea. Omul pare ca stie meserie...Ne-a explicat cu lux de amanunte fiecare pas pe care-l va urma, ce materiale are de gind sa foloseasca, cit dureaza ca timp, cum ca nu vom mai avea probleme in veci, ca lucreaza excelent si ca niciodata nu s-a mai intors la vreo lucrare facuta. Ne-a zis foarte sigur pe el ca "ah, dar este un proiect mic, n-o sa-mi ia mai mult de doua saptamini". Noi dadeam din coada si zimbeam interior cu gura pina la urechi de clinchetul promisiunilor.

Intr-o dimineata de luni, pe la 9 (desi trebuia sa soseasca la 0830) suna Bolek la usa. Noi, in asteptare, comitetul de primire, insiruiti in fata usii. Descinde, il poftim la o cafea si ii uram spor la treaba. Dupa cinci minute s-a intors si ne-a zis ca trebuie sa inchiriem un aparat special care ajuta la jupuirea hirtiei de pe perete. Ne-am imbarcat toti trei si am pornit-o spre un magazin specializat. Bolek e fericit, poate sa inceapa ...
Trec zilele ca vintul, se face vineri cind trebuia sa avem dormitorul gatat. Evident ca n-a fost sa fie! Sau nu in totalitate! Pentru ca dragul de Picasso a rupt ceva la calorifer si acel ceva nu se mai gaseste. Dar, se poate sta acolo, totusi. Un weekend fara caldura tine spiritul treaz, nu? Peste noapte pisicile au gasit plinte nelipite si a inceput un meci de hochei prin casa de toata frumusetea. Trece si weekendul cel friguros, trece si luni, apare si Picasso marti. Victorie! O sa avem caldura in casa, o sa blegim spiritul, dar s-a rezolvat. de trei ori ura!!!!

Ca s-o mai scurtez un pic, am tinut-o tot asa pina in zi de azi. Trebuie sa precizez, totusi, ca in toata aceasta perioada au fost 2-3 saptamnini in care nu a lucrat. Atit.

Chinurile au inceput la holul de la etaj si apoi s-au mutat in living. S-a intimplat sa lungeasca lucrul precum pelteaua, iar vinerea avea o viteza ametitoare. Apoi ne cerea bani.
Asa cum am zis, dimineata isi bea cafeaua si vorbea despre bani, cit de importanti sint si cit de mult ii apreciaza el. V-am zis ca e tare gures! Deci "time is money" este pe heavy rotation aici.

In saptamina dinaintea pastelui catolic (noi urma sa plecam in Romania sa-l sarbatorim acolo), Picasso Bolek declara lucrarile inchise. Mai putin niste rame de ferestre care asteptau vremea buna ca sa intre pe miinile artistului.
Si avem asa:
- plafonul din hol arata ca dupa bombardamente (ne-a zis ca mai mult de-atit n-are ce sa faca!!!!!!!!!!!);
- balustrada nu era prinsa in toate suruburile (ne-a zis ca n-au fost in punga si deci n-are!!!!!!!!!!!!!!!!!!).

Nu i-am dat toti banii pentru ca mai avea de lucru la ferestre. Dar nici n-am zis mai mult pentru ca voiam sa se intoarca.
A ramas sa ne sune cind crede ca ramele suporta schimbarea. Ne-a sunat saptamina trecuta. Il asteptam ca pe ... apa! De ce? Pentru ca:
- laminatul a inceput sa sara si s-a ridicat;
- la colturi zidurile s-au crapat;
- peretele comun living-bucatarie s-a crapat pe mijloc;
- daca te uiti pe ziduri vezi numai pete-pete;
- in continuare tavanul arata ca dupa bombardament;
- balustrada a ramas in continuare neprinsa;
- plintele s-au desprins si cele care nu s-au desprin sint puse cu picioarele, cu spatii intre ele;
- spatii mari intre plinte si perete.

Motive destule sa apara mesterul artist.
Vinerea trecuta a avut o verva intr-insul ceva de speriat! A mai zugravit un perete, a facut tavanul sa arate mai omeneste ... si cam atit!
Luni s-a ocupat de rame. Nu le-a terminat!
Il asteptam vineri pentru ca dumisale ne are pe noi ca rezerve, nu prea mai contam. Inainte de-a pleca m-a rugat sa-i dau niste bani. Macar o parte ... L-am intrebat frumos, o parte din ce? Mi-a zis, victimizat, ca se descurca el pina vineri ... Are impresia ca o sa fie platit pentru ca a binevoit sa faca mici reparatii la ceea ce a facut gresit ... interesant :)
La masa de prinz de luni mi-a reamintit ca ...mda, stiti si voi ... "time is money"!!!

Nu cred ca va termina vineri asa cum solemn mi-a promis. Nu are cum. Stiu cum lucreaza, stiu ca n-are ce face ... M-a amenintat ca trebuie sa dea tot laminatul jos. I-am zis ca e invitatul meu!

Acum trec la cea de-a doua intimplare si apoi concluzia, promit!!!!

Anul trecut, cind se preconiza mutarea, sau mai bine zis testarea terenului, mi-am dat demisia de unde lucram si unde obtinusem un contract bunicel cu promisiune de prelungire.
Pentru ca n-am plecat de nicaieri trintind usa, si acolo mi-am lasat niste prieteni, ba team leader-ul mi-a zis ca daca ma intorc in Olanda sa-l sun pentru ca pentru mine o sa existe intotdeauna un loc. Intre timp am vrut sa incerc si altceva, chiar daca am decis sa nu facem pasul spre tara lui Heidi. Nici aici nu s-a incheiat telenovela, dar nu despre asta vorbim acum. Ce-am incercat nu ca nu mi-a placut, dar nu m-am regasit.
Asa ca a venit momentul in care tl-ul a fost sunat. Entuziasmat, in doua zile mi s-a promis intoarcerea. Era o chestiune de hirtogarie s-o facem legal :))
Saptamina asta am primit acasa contractul ce urmeaza sa-l semnez saptamina viitoare.
Stupoare! Salariul mic, doamne, mic!!! Si alta functie, doamne, alta functie! Il sun pe "omul meu". Si-i zic, foarte relaxat ca s-au strecurat greseli in contract. Ii spun despre ce este vorba si se uimeste (nu se cruceste ca-i musulman, poate a facut aplecari de-alea de-ale lor, nu pot sa stiu). Imi zice ca sigur e o greseala, el n-a vazut contractul care mi-a fost trimis, dar nu se poa' asa ceva, astaeclar! La intilnirea pe care o voi avea saptamina viitoare va fi si dumnealui prezent oricum, si imi voi sustine cauza si nu plec de-acolo fara salariul promis si functia promisa. Sau plec de-acolo fara sa mai semnez ceva.

Concluzie ...

Din punctul meu de vedere "time is money" e un mare bullcrap! Dar mare de tot! Mai ales acum, pe timp de criza.

Unu. Stiu ce am sa ofer si stiu ca ma vor, asa ca voi invinge, fratilor, criza!
Doi. Nu-mi faci peretii drepti, nu-mi faci laminatul utilizabil, ei bine, time e pierdere de timp si bani!

Pe timp de criza, nu time is money ci quality is money!
Picasso Bolek o sa afle chestia asta vineri!!!!!

4 comentarii:

A spunea...

mult succes cu Musulmanul si cu Picassoul!! sa ne tii la curent:)

PS: bine ai iesit din bezna.....

Acrobata spunea...

Multumesc mult, A!

Da, abia-l astept miine pe domnul artist :))
M-am hotarit ca pe Musulman sa-l numesc de-acum Doctorul.

In alta ordine, mai orbecai inca, dar am speranta! Multumesc pentru lecturile recomandate de-a lungul vremii si sper la mai multe.

Te imbratisez cu drag, A!

Unknown spunea...

Uuuu...long time, no see!
Ma bucur ca ai revenit la obiceiurile tale mai bune de a scrie aici, ca f bine o faci!

Tine-ne la curent cu peripetiile tale ca tare mi-a placut povestea asta! Parca nici nu zici ca ai plecat din Romania :)

Acrobata spunea...

Bine te-am regasit, Catalina, si ma bucur ca nu m-ai "parasit"! :)

Exact, deja vu all over again :))

Oricum, azi Picasso e bolnav!

In care ...

 Ce revedere...citi ani au trecut de cind am deschis primul blog pe o platforma romaneasca, apoi un altul si altul si apoi inca unul. Si le-...